Current Affairs Quiz-9 to 15 June 2019-Assam TET/BEd Entrance

Assam Current Affairs

 

Weekly Current Affairs 2019

1. Dzukou Valley, which is in news recently, is located in which of the following North-East states of India?

  1. Assam
  2. Mizoram
  3. Nagaland
  4. Arunachal Pradesh

2. Which social networking site has launched its first interactive game show ‘Confetti’ in India?

  1. Instagram
  2. Pinterest
  3. Twitter
  4. Facebook

3. Which Indian personality has been conferred Maldives’s ‘Nishan Izzuddin’ award?

  1. Sushma Swaraj
  2. Ram Nath Kovind
  3. Narendra Modi
  4. Nirmala Sitharaman

4. ‘Gandhi Cycle Rally for Peace’ has recently organized in which of the following countries?

  1. Oman
  2. Saudi Arabia
  3. South Africa
  4. Kenya

5. Which state government has recently launched Pink Sarathi vehicles for women’s safety?

  1. Karnataka
  2. Kerala
  3. Uttar Pradesh
  4. Jharkhand

6. Who lifted the men’s singles title at the 2019 French Open tennis tournament?

  1. Dominic Thiem
  2. Rafael Nadal
  3. Novak Djokovic
  4. Roger Federer

7. India’s first Dinosaur-Museum-Cum-Park is located in which of the following states?

  1. Rajasthan
  2. Gujarat
  3. Himachal Pradesh
  4. Odisha

8. Which cricketer announced his retirement from international cricket on June 10?
a) MS Dhoni
b) Rohit Sharma
c) Yuvraj Singh
d) Shikhar Dhawan

9. In which state, the drone successfully used to transport blood from remote health center?
a) Jharkhand
b) Uttar Pradesh
c) Uttarakhand
d) Madhya Pradesh

Weekly Current Affairs 2019

10. The wreckage of which Indian Air Force aircraft was found in Arunachal Pradesh recently?
a) AN-32
b) Mig-21
c) Mirage 2000
d) Boeing 707

11. When was World Day against Child Labour observed?
a) June 12th
b) June 13th
c) June 10th
d) June 9th

12. What is the name of the cyclone that is expected to make its landfall soon in Gujarat?
a) Fani
b) Gaja
c) Vayu
d) Vardah

13. Who has been appointed as the new leader of Rajya Sabha?
a) Thawarchand Gehlot
b) Amit Shah
c) Smriti Irani
d) Rajnath Singh

14. Who topped the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?
a) Floyd Mayweather
b) Cristiano Ronaldo
c) Lionel Messi
d) Roger Federer

15. Which Indian is the sole one to feature on the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?
a) Virat Kohli
b) Mithali Raj
c) PV Sindhu
d) Sania Mirza

16. In which state researchers have recently found rain loving snake?
a) Punjab
b) Karnataka
c) Mizoram
d) Gujarat

17. What is the slogan of World Blood Donor Day 2019 theme?
a) Blood should be donated
b) Blood for all required
c) Blood donation is best donation
d) Safe blood for all

18. India ranked which position in the Global Peace Index 2019 rankings?

  1. 134
  2. 141
  3. 140
  4. 139

19. Who topped in the Global Peace Index 2019 rankings?

  1. Iceland
  2. Switzerland
  3. Sweden
  4. Japan

20. Who was awarded the 54th Jnanpith Award?

  1. Amitav Ghosh
  2. Shankha Ghosh
  3. Krishna Sobti
  4. Girish Karnad

Answers:

1-C 5-A 9-C 13-A 17-D
2-D 6-B 10-A 14-C 18-B
3-C 7-B 11-A 15-A 19-A
4-B 8-C 12-C 16-C 20-A

Download PDF Here